ECO DOX u Art bioskopu “Lifka” do 20. jula

0
1501

Program Eco Dox jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić 2018. i ove godine predstaviće po izboru selektora Igora M. Toholja izvanredne dokumentarne filmove sa snažnom porukom! Filmovi se od 17 časova prikazuju u Art bioskopu “Aleksanadar Lifka” od 15. do 20. jula 2018. godine.

“Selekcija filmova ekološki dokumentarci se i ove godine obraća svakom gledaocu ponaosob, posmatrajući ih kao jedinke ali i deo zajednice, celine sa sopstvenom svešću. Pokušavamo da ukažemo na nepovratne, ali i reverzibilne procese promena naše životne sredine, ekonomske i društvene fenomene u svetu neoliberalizma. Ako probudimo pojačanu percepciju kroz kreativne dokumentarne filmove koji itekako podstiču na empatiju, buđenje savesti, angažman i reakciju, smatramo da je naša misija uspela i pored estetskog doživljaja, pobuđujemo dublje slojeve ljudskog bića za očuvanje života na ovom stupnju civilizacijskog razvoja”, kaže Igor M. Toholj.

Nedelja, 15. juli 2018. godine – Dokumentarni film austrijsko-nemačke produkcije reditelja Filipa Malinovskog Čuvari Zemlje otkriva kako su iza zatvorenih vrata tekli pregovori za Pariski sporazum, kada se po prvi put 195 zemalja obavezalo da preduzmu mere protiv klimatskih promena. Film dovodi u prvi plan sukob sila koje oblikuju našu budućnost: nacionalnog interesa protiv uništavanja država, bogatih nasuprot siromašnih, žrtava protiv profita, postavljajući pitanje – može li ovaj sporazum spasiti našu planetu? Guardians of the Earth je prikazan na poznatim festivalima, kao što su CPH:DOX, Docpoint Helsinki, Kasel.

Ponedeljak, 16. juli 2018. godine – Publika Palićkog filmskog festivala imaće priliku da pogleda i poetski dokumentarac Grad svetla u režiji Marka Kumera, o četiri različite porodice i glomaznom prisustvu termoelektrane koja je nekada bila gradski ponos, a sada je sinonim za političke malverzacije, ekološku katastrofu i korupciju. Ovaj slovenački film je ljubavna priča između grada i njegovih stanovnika, priča o večitoj borbi između ljudi i njihovih neprijatelja, onih koje nikada ne možete poraziti.

Utorak, 17. juli 2018. godine -Na repertoaru će se naći i revolucionarni dokumentarac Zemlja utopija, rediteljke Jelene Stolice, koji je otvorio jubilarni 65. Martovski festival. Film se na uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja. Dok prati kako je živeti u utopiji, film istražuje ključno pitanje – da li je utopija moguća danas i van granica malog španskog grada?

Sreda, 18. juli 2018. godine -Temom utopije na sasvim drugačiji način bavi se austrijsko-nemački film Društvo besplatnog ručka koji istražuje šta bi se dogodilo kada bismo svi imali zagarantovane prihode. O ovoj ideji se već neko vreme raspravlja na svim političkim i naučnim kampovima, a reditelj Kristijan Tod u filmu traži objašnjenja, mogućnosti i iskustva u vezi sa implementacijom ove ideje. Društvo besplatnog ručka je, pored ostalih, prikazan na poznatom festivalu dokumenatrnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu.

Četvrtak, 19. juli 2018. godine – U programu Eco Dox naći će se i eksperimentalni arhivski dokumentarac 4 godine u 10 minuta reditelja Mladena Kovačevića o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na renomiranom festivalu dokumentarnog filma Vision du reel u Nionu film dobio priznanje Special mention.

Petak, 20. juli 2018. godine – Prisutna u mitologijama širom sveta, čovekov pratilac kroz Istoriju, izvor hrane, ali i strahova i verovanja, deo rituala, predmet strasti koliko i odbacivanje, svinja je zasluženo tema filma Istorija svinja (u nama). U ovom izvanrednom dokumentarcu, prikazanom na cenjenom belgijskom festivalu Docville, Jan Vroman istražuje odnos između čoveka i ove fascinantne životinje, na tragu za fragmentom detinjstva, prošlosti, značenja, iznad nostalgije vremena u kom su čovek i ova životinja živeli u harmoniji.

INSERTI:

TREJLER – Čuvari Zemlje: https://youtu.be/uNSphPqNvWY

FOTO – Čuvari Zemlje: https://bit.ly/2JNI5Z8

TREJLER – Grad svetla: https://vimeo.com/223282179

FOTO – Grad svetla: https://bit.ly/2lbsmbJ

TREJLER – Zemlja utopija: https://vimeo.com/234911223

TREJLER – Društvo besplatnog ručka: https://youtu.be/8YKxgPZN0Gw

FOTO – Društvo besplatnog ručka: https://bit.ly/2l9n14B

TREJLER – 4 godine u 10 minuta: https://youtu.be/ab_tStfItWw

FOTO – 4 godine u 10 minuta: https://bit.ly/2l9ldIG

FOTO – Istorija svinja (u nama): https://bit.ly/2HRcCU1

FEF Palić online:

Sajt – www.palicfilmfestival.com

FB strana – www.facebook.com/European-Film-Festival-Palić-141396132539008

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde