DOĐITE NA BIOFEST 17. I 18. OKTOBRA

0
101

Udruženje TERRA’S u sredu i četvrtak, 17. i 18. oktobra 2018. godine na Otvorenom univerzitetu u Subotici organizuje 14. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST. I ovaj put je tema posvećena Industriji informacionih tehnologija (IT) jednoj od najzdravijih privredna grana u Srbiji koja beleži stalni rast. S druge strane, u poljoprivredi leže veliki potencijali, koji još uvek nisu iskorišćeni, posebno u organskoj proizvodnji, koja je u svetu, takođe, u stalnom porastu.

Ova tema je po prvi put bila na programu prošlogodišnjeg BIOFEST-a, kada su predstavljena dosadašnja iskustva u izradi softverskih rešenja u poljoprivredi. Tada je uspostavljena saradnja Nemačke organizacije GIZ i novosadske IT kompanije Green Soft koja je rezultirala omogućavanjem besplatnog korišćenja aplikacije AgroLIFE Organic za vođenje dokumentacije u organskoj proizvodnji.

Prezentacija aplikacije AgroLIFE Organic

Nakon Svečanog otvaranja i dodele priznanja u sredu 17. oktobra sa početkom u 11 časova (II ulaz, Svečana sala, prizemlje Otvorenog univerziteta), biće održana Panel diskusija na temu: „Digitalizacija – prirodni proces u (organskoj) poljoprivredi“ na kojoj će upravo biti predstavljena softverska aplikacija AgroLIFE Organic. Ali će panelisti-uvodničari različitih profesija (od predstavnika državnih organa, međunarodnih organizacija i IT kompanija do agronoma i farmera, pokušati doći do odgovora na različite nedoumice. Srbija jeste zemlja sa ogromnim poljoprivrednim potencijalom. Međutim, na tom sudaru starog i novog, tradicionalnog i tehnološkog, jedno pitanje se izdvaja – da li je srpska poljoprivreda spremna za digitalizaciju? Tačnije, da li je naš poljoprivrednik zainteresovan, osposobljen, informisan, obučen? A sva naučna otkrića su beskorisna ako se za njih ne čuje i ako su neprimenjiva u praksi. Da li su IT kompanije u Srbiji zainteresovane za organsku proizvodnju i kakva je tu uloga države?

Uticaj klimatskih promena na (organsku) poljoprivredu

Drugog dana, u četvrtak, 18. oktobra, takođe sa početkom u 11 časova (II ulaz, Svečana sala, prizemlje Otvorenog univerziteta) u okviru manifestacije “Klimaton” Panel diskusija na temu “Uticaj klimatskih promena na (organsku) poljoprivredu“ koja se organizuje u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica i udruženjem Jedan stepen Srbija, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Misija u Srbiji. Inače, Klimaton je edukativno-informativni događaj koji se održava jednom mesečno, a vodi ga organizacija Jedan stepen Srbija. Cilj je da se građanima približi izazov klimatskih promena i da ukaže na važnost i značaj očuvanja prirodnih ekosistema na planeti. Panelisti u Subotici će se osvrnuti na izazove sa kojima se već suočavaju farmeri kod nas i u svetu.

Promocija Internet kupovine

I ove godine neizostavna izložba organskih proizvoda (II ulaz, hol u prizemlju Otvorenog univerziteta) oba dana od 10 do 18 časova. Osim poljoprivrednih proizvoda, svežih ili prerađenih, biće izložena bio-zaštitna sredstva, đubriva za organsku poljoprivredu, ali i literatura. I ovoga puta će akcenat biti dat na Internet prodaju organskih proizvoda. Tako će se predstaviti web-prodavnica “BioPijace” iz Subotice uz prigodan muzički program. Degustacija je predviđena u sredu, 17. oktobra od 16 do 18 časova. Ova aktivnost je deo projekta “Organic Bridge – Organski most” u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija. Po recepturi stručnjaka Udruženja TERRA’S, učenici Hemijsko-tehnološke škole Subotica će pripremati jela od organskih proizvoda. Pored degustacije, promocija podrazumeva upoznavanje potrošača sa znakom sertifikovanog organskog proizvoda, gde i kako se može kupiti, a saznaće nešto i o principima pravilne ishrane.

Obilazak organske farme i prikazivanje ekološkog dokumentarca

Svi zainteresovani koji žele da se upoznaju sa organskom farmom, mogu to učiniti u sredu, 17. oktobra. Okupljanje je u 14 časova na parkingu iza Otvorenog univerziteta Subotica, a potom zajednički odlazak na Bio-farmu „Mamužić“ u Ljutovo. Za srednjoškolce i ostale zainteresovane, u četvrtak 18. oktobra u 11 časova u Bioskopu Eurocinema (I ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta) projekcija mađarskog ekološkog dokumentarca “GLOBÁL MENÜ – Svet na tanjiru”.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde