Arhus centrima u Srbiji najveća podrška od OEBS-a

0
1883

Ove godine obeležava se 20 godina od potpisivanja Arhuske konvencije, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine. Tim povodom OEBS Misija je u Beogradu, 15. juna 2018. godine organizovala konferenciju “20. godišnjica Arhuske konvencije i devet godina iskustva u Srbiji”, na kojoj su učestvovali predstavnici Regionalnog Arhus centra Subotica i Udruženja TERRA’S.  Učesnike je pozdravio državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, Ivan Karić, koji je ukazao da naša zemlja ispunjava osnovne postulate Arhuske konvencije, dostupnost podataka, učešće javnosti u donošenju odluka kroz javne rasprave na raznim nivoima vlasti, obuke za inspektore i predstavnike pravosuđa. Najavio je usvajanje seta zakona tokom ove godine.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Lunberg, podsetio je da u 57 država članica OEBS-a ima ukupno 60 Arhus centara od čega se pet nalazi u Srbiji. Mišljenja je da je to pokazatelj koliko je pitanje zaštite životne sredine važno u Srbiji i da je odgovornost svih da se Arhus centri održe.

Ispred Mreže Arhus centara Srbije, prisutne je pozdravio, Srđan Matović, koji je osnovao prvi centar u našoj zemlji u Kragujevcu. Osvrnuo se na neupitan doprinos ove neformalne asocijacije unapređenju u zaštiti i očuvanju životne sredine, ali i ukazao na neophodnost održivosti i daljeg razvoja.

Inače, Arhuska konvencija je usvojena 25. juna 1998. godine na IV Konferenciji “Životna sredina za Evropu” u gradu Arhusu (Danska). Narodna skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (ratifikovana Arhuska konvencija) 12. maja 2009. godine.

Medijska arhiva:

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde