6. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2010

0
1644

Na Otvorenom univerzitetu je 4. i 5. novembra, održan 6. Biofest -Međunarodni festival organskih proizvoda koji je bio u znaku obeležavanja dve decenije razvoja organske proizvodnje u Srbiji, kroz rad organizatora manifestacije – Udruženja TERRA’S. Tim povodom skup je započeo Svečanom sednicom na kojoj je prof. dr Tomislav Sudarević, predsednik udruženja, dao retrospektivu razvoja u oblasti organske proizvodnje. Konstatovao je da je TERRA’S vremenom prerastao iz nevladine organizacije u nevladinu instituciju, što nije mala razlika. Stečeno dvodecenijsko iskustvo treba da bude iskorišćeno na pravi način od strane svih učesnika u lancu od “njive do trpeze”, uključujući resorno ministarstvo, pa nadalje.

Preko filma “Tek 20 godina sa Vama”, projekt menadžer, Snježana Mitrović, je prikazala i druge oblasti angažovanja udruženja, kao što su suzbijanje ambrozije ili upravljanje otpadom. Kroz rad Info eko centra u gradskoj Službi za komunalne delatnosti, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, gde dežuraju predstavnici TERRA’S-a, pokazano je nastojanje da se uspostavi kontakt sa građanima na rešavanju ekoloških problema.

Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović, je rekao da je organska proizvodnja značajna i sa aspekta smanjenja zagađenja životne sredine i za zadravlje ljudi. Uručio je priznanja zaslužnima što je TERRA’S uspeo da tokom dvadesetogodišnjeg perioda postane uspešno udruženje, ne samo u Srbiji, već i u regionu.
Među nagrađenima je, prof. dr Tereza Horvat Skenderović, koja je začetnik i neposredni realizator modela organske proizvodnje, osnivač Udruženja TERRA´S, a kasnije i njen najodaniji i najdosledniji član, realizator i kreator. Njena posvećenost TERRA´S-u, će biti inspiracija za mlade. Kada je trebalo promišljati i koncipirati ideje, teorijsko-praktičnu fizionomiju Udruženja TERRA´S, primerenu našim uslovima i mogućnostima, onda je tu prepoznata adresa prof. dr Boška Kovačevoća: od prvih dana definisanja Udruženja, njegove civilne misije, do izrastanja u privrednu činjenicu, kao makroprojekat.

Otvoreni univerzitet je od početka delovanja TERRA´S-a prepoznao važnost i značaj instaliranja organske proizvodnje hrane na našim prostorima. Taj inovativni koncept privrednog razvoja, ali i kvaliteta života, naišao je na razumevanje i podršku. Trajanje i afirmaciju TERRA´S-a nije moguće zamisliti bez Otvorenog univerziteta, te je kao institucija zaslužila da se istakne i nagradi, povodom jubileja udruženja. To je zaslužio i Ferenc Frihvald, kao koordinator centralne i istočnoevropske regije IFOAM-a. Inostrana podrška i afirmacija, te bliska i nesebična saradnja sa Udruženjem “Biokultura” iz  Mađarske, ne može zaobići njegov doprinos. Od prvih koraka do danas TERRA’S ima dragocenog konsultanta, saradnika, sada već i dragog prijatelja.

Od prvog dana TERRA’S ima podršku lokalne samouprave. U ime jednog od glavnih pokrovitelja, Grada Subotice, ovogodišnji BIOFEST je otvorio predsednik Gradske skupštine, Slavko Parać, rekavši da treba uraditi nacionalnu strategiju na koji način razvijati proizvodnju, ali i preradu, distribuciju i pronalaženje tržišta kod nas i u inostranstvu. Bila mu je izuzetna čast da uruči nagrade generalnom direktoru kompanije Nectar, Čedi Prašku, za bio-proizvod godine i poljoprivrednom proizvođaču, Janošu Farago, kao bio-proizvođaču. Priznanja se dodeljuju za doprinos razvoju organske poljoprivrede u regionu i to od osnivanja BIOFEST-a.

Ovogodišnji bioproizvod godine je Nectar Life Organic 100% sokovi od jabuke koji su sertifikovani od strane domaće, Organic Control System, kao i nemačke sertifikacione organizacije BCS Eko garantie. Stručna komisija je obrazložila svoju odluku da je svaki deo proizvodnog procesa u skladu sa strogim zahtevima organske proizvodnje: zemljište u podnožju Kopaonika na kome se voće uzgaja nema zagađivača u svom okruženju, u toku proizvodnje se ne primenjuju hemijski tretmani u cilju zaštite od bolesti i štetočina niti se obavlja prihranjivanje sa hemijski sintetizovanim đubrivima, a transport i pakovanje se vrše korišćenjem tehnika i materijala posebno kreiranih u skladu sa zahtevima organske proizvodnje. Oznaka organske proizvodnje, koju ovaj sok zasluženo nosi i po kojoj je jedinstven na našem tržištu, ubedljiv je dokaz da je svaki korak u ovom izuzetnom procesu proizvodnje u potpunosti i pravilno izveden. Posedovanjem ovih značajnih sertifikata kompanija Nectar je potvrdila lidersku poziciju na polju dostignutog nivoa tehničko-tehnološkog razvoja i visok nivo bezbednosti proizvoda u cilju zaštite zdravlja potrošača.
Bioproizvođač godine je Janoš Farago koji je prešao dugačak i trnovit put dok nije postao proizvođač organske hrane. Dugo je živeo u Nemačkoj gde je i zasnovao porodicu, a od 2005. godine živi sa suprugom Nemicom na salašu pored Belog puta kraj Oroma. Imaju tri kćerke, a organsku proizvodnju su započeli 2004. godine na zemlji roditelja, nešto su kupili, a i uzeli u zakup. Proizvodi žitarice kao i veliki broj različitih vrsta lekovitog i začinskog bilja, kao što su: lavanda, ruzarin, estragon i komorač. A zašto baš organska hrana? Rekao je da je u Nemačkoj video kako ovi proizvodi imaju veliku potražnju. Tamošnji ljudi su svesni važnosti pravilne ishrane, te je i on potpuno promenio pristup u ishrani: postao je vegetarijanac, a svoj organizam je želeo očistiti od nataloženih otrovnih supstanci i drugima pomoći u tome. A to se može postići organskom hranom, odnosno zdravim načinom ishrane.

Proizvode sa farme, Janoša Farago, su mogli da degustiraju i kupe posetioci izložbe organskih proizvoda. Naime, u petak, 5. novembra, drugog dana BIOFEST-a, izložba je bila izuzetno posećena, naročito nakon otvarnja štanda za “Biočajanku”, degustaciju organskih čajeva i bio-doručak. Izložba predstavlja mogućnost proizvođačima i prerađivačima da razmene iskustva, sklope poslovne aranžmane, a potrošači mogu direktno od farmera da saznaju gde i kako mogu nabaviti organski proizvod. Predstavile su se farme Mamužić, Čikoš, Dravai iz okoline Subotice, Rendek farma iz Mađarske, kao i firme Suncokret Subotica, IN SPE iz Crne Gore, a među izlagačima bio-đubriva su bili Slavol i Skala.green. Posetioci sajma su imali priliku da se upoznaju sa širokim asortimanom Fudlenda i da degustiraju “Bioproizvod godine” Nectar Life Organic 100%, organski sok od jabuke.

Svi izlagači su zajedno sa ostalim zainteresovanima učestvovali i na međunarodnoj konferenciji na temu: “Organska poljoprivreda u zaštićenim prirodnim dobrima u cilju očuvanja biodiverziteta i unapređenja turističke ponude”. Profesori i stručnjaci iz ove oblasti iz naše zemlje, Mađarske i Hrvatske, su izneli iskustva u oblasti, dok je na primeru Udruženja TERRA’S pokazano kako civilni sektor kroz bio-škole, teorijski, praktični deo nastave i izdavaštvo, može edukovati sve, od proizvođača i prerađivača do trgovaca i potrošača o značaju dobre poljoprivredne prakse i principima zdravog života u cilju očuvanja životne sredine. Konferenciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj koji je pored Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Subotice, bio jedno od glavnih pokrovitelja celokupnog BIOFEST-a.

Inače, 6. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2010. čiji je cilj promovisanje značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, ove godine je posetilo oko 300 gostiju. Subotica je svojevrsni centar odakle su od 1990. godine, zahvaljujući Udruženju TERRA’S, inicirani i realizovani najznačajniji projekti koji su pružili podstrek razvoju organske proizvodnje u Srbiji. Naš grad će ostati zapamćen i po tome što je dao prvi sertifikovani srpski organski proizvod, formirana je prva nacionalna kuća za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje Organic Control System, a Bio-frama “Mamužić” je prva organska farma sa međunarodnim sertifikatom u Srbiji.

Galerija

Međunarodna konferencija

Zakuska TERRA’s

Izložba organskih proizvoda 4-5.11.2010.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde