5. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2009

0
1509

Otvaranjem izložbe organskih proizvoda u Subotici je u petak, 4. decembra, počeo 5. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST koji Udruženje TERRA’S organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine i Grada Subotice, a uz podršku GTZ. Suorganizatori su Otvoreni univerzitet i Organik kontrol sistem iz Subotice.
Izložba predstavlja mogućnost proizvođačima i prerađivačima da razmene iskustva, sklope poslovne aranžmane, a potrošači mogu direktno od farmera da saznaju gde i kako nabaviti organski proizvod. Raznovrsnom paletom organskih proizvoda predstavile su se farme Mamužić, Lamić, Kenjereš, Čikoš, Dravai, od prerađivača Suncokret, Fudlend, od proizvođača organskih đubriva Agrounik slavol i drugi. Svi izlagači su zajedno sa ostalim zainteresovanima učestvovali i na seminaru na temu:”Uticaj prehrambene industrije na životnu sredinu i značaj organske proizvodnje u očuvanju životne sredine”.
Pola decenije je mali, ali važan jubilej manifestacije čiji je cilj promovisanje značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu. BIOFEST je manifestacija koncipirana po principima IFOAM-a, Svetske organizacije za organsku poljoprivredu, što podrazumeva promociju organske proizvodnje uz prateće programe: stručna predavanja, prezentacije, degustacije, kulturno-umetnički program itd.
S tim u vezi, u subotu, 5. decembra, drugog dana BIOFEST-a, održana je izuzetno zanimljiva međunarodna konferencija na temu:”Uloga formalnog i neformalnog obrazovanja u razvoju organske proizvodnje”. Profesori i stručnjaci iz ove oblasti iz naše zemlje i regiona su izneli svoja iskustva u formalnom obrazovanju, dok je na primeru Udruženja TERRA’S pokazano kako civilni sektor kroz bio-škole, teorijski, praktični deo nastave i izdavaštvo, može edukovati sve, od proizvođača i prerađivača do trgovaca i potrošača oganskih proizvoda.
I na ovogodišnjem BIOFEST-u su dodeljena priznanja. Bio proizvod 2009. godine je, odlukom Komisije, organski MED proizvođača Gvozdena Stevanovića sa Tare, a Bio proizvođač godine je Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.
Konferenciju su svojim prisustvom uveličali konzulica Republike Hrvatske u Subotici, Ljerka Alajbeg i zamenik predsednika Skupštine grada, Slavko Parać, koji je zvanično otvorio BIOFEST.

Zaključci sa međunarodne konferencije na temu:
Uloga formalnog i neformalnog obrazovanja u razvoju organske proizvodnje

Uz prisustvo oko 50 učesnika iz Srbije i Mađarske, izlagači referata dali su preciznu sliku stanja formalnog i neformalnog obrazovanja u sektoru organske proizvodnje i otvorili značajan broj pitanja na koja treba dati optimalan odgovor kako bi organski put u EU bio što efikasniji.

Sumirajući iznete podatke i diskusije po pojedinim referatima, nedvosmisleno se nameću sledeći zaključci:

 • Na postulatima moderne edukacije potrebno je utemeljiti nacionalni projekat ekopismenosti u svim elementima društva, posebno vlasnike kapitala i političare.
 • Naučno znanje je potrebno usmeravati ka “eko dizajnu”, odnosno redizajniranju tehnologije i društvenih institucija koje posebno emituju ekocid.

U tom smislu, između ostalog, je neophodno:

Modelirati programe edukacije na način da se odvijaju u različitim sektorima:

 • Školska gazdinstva
 • Demonstraciona preduzeća
 • Praksa i stručno obrazovanje
 • Studije
 • Dodatno obrazovanje

 

  • Sistem edukacije na školskim gazdinstvima i demonstracionim preduzećima treba da predstavljaju spoj projekata i institucija iz oblasti pedagogije, koji imaju za cilj da omoguće deci, mladima i njihovim nastavnicima (osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje) da dožive poljoprivredu u svakodnevnom životu. Takođe, ovaj umreženi sistem edukacije treba da raspolaže bazom podataka koja će pružiti informacije o mogućnostima održavanja prakse i stručnog obrazovanja.
  • Fakulteti evidentno ulažu napore u razvoju nastavnih planova i programa, kao i istraživanja u oblasti organske poljoprivrede. Uspostavljanjem saradnje domaćih fakulteta sa eminentnim obrazovnim institucijama u zemljama EU, proces razvoja studijskih programa može biti značajno unapređen.
 • Dodatno/primenjeno obrazovanje treba da ima za cilj povećanje konkurentnosti i ekonomske efikasnosti u sektoru organske proizvodnje, putem:
 • Obučavanje novih generacija stručnjaka i menadžera kroz specifično, praksi okrenuto, dodatno obrazovanje (za apsolvente fakulteta i viših stručnih škola). To podrazumeva stvaranje novih profesija i zanimanja;
 • Povećanje obrazovnih kapaciteta i kompetentnosti kadrovskog razvoja u organizacijama koje se bave organskom proizvodnjom;
 • Unapređenje umrežavanja aktera u lancu vrednosti (horizontalno-objedinjenje snaga, vertikalno-poboljšanje saradnje).

 

Zajedničkim aktivnostima državnih organa, civilnog sektora, privrede i obrazovnih institucija neophodno je obezbediti permanentnu edukaciju u ovoj oblasti na svim nivoima.

Organski put ka Evropskoj Uniji je neizvesan jedino u pogledu vremenskog trajanja, ali nema nikakvih sumnji da će se na njemu istrajati i da će umrežavanjem svih učesnika na tom putu cilj biti ostvaren.

Sa osećajem velikog zadovoljstva što smo bili u prilici da prezentujemo naša iskustva, te sagledamo iskustva drugih, posebno se zahvaljujemo medijima koji imaju neprocenjivu ulogu u širenju ideje održivog razvoja.
Udruženje TERRA’S.

Izložba organskih proizvoda

Konferencija 5.12.2009.

Seminar 4.12.2009.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde