3. Međunarodni festival organskih proizvoda – BIOFEST 2007

0
1544

Ovogodišnjim Trećim međunarodnim festivalom organskih proizvoda “Bio-fest” Udruženja TERRA’S i manifestacijom “Dan kada je hrani rođendan” Zavoda za javno zdravlje, u Subotici je obeležen 16. oktobar, Svetski dan hrane. “Bio-fest” je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, te sponzora: Organik Kontrol Sistem (Organic Control System – OCS), Otvoreni univerzitet, Univerzal banka, Bioag i Voda voda. U ime glavnog pokrovitelja, manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Subotica, Geza Kučera, pred mnogobrojnim posetiocima u predivnom ambijentu atrijuma poslovno-kongresnog centra hotela “Galerija”, kojeg nazivaju “novim srcem Subotice”.

Obraćajući se prisutnima, dr Tereza Horvat Skenderović, predsednica Udruženja TERRA’S je naglasila da je hrana najveće uživanje koje je čovek sam sebi priredio, ona je povod za druženje, dobro raspoloženje i veselje, ali pod uslovom da je punovredna, da nije opterećena toksičnim hemikalijama, ako je zdravstveno bezbedna i organskog porekla. Zbog toga ima smisla podržavati napore proizvođača i razvijati sve modele kvalitetne, zdravstveno bezebedne i organske hrane. Subotica ovom manifestacijom daje punu podršku ovoj ideji i pokušava da glad i bolest iskoreni iz ove sredine.

Jedan od onih koji se opredelio za ovaj način proizvodnje jeste Andrija Vozar, iz Kisača pored Novog Sada koji je proglašen za bioproizvođača ove 2007. godine. Zajedno sa svojim sinovima i njihovim porodicama obrađuje osam parcela na ukupno 15.5 ha na kojima uzgaja povrtarske kulture po principima organske proizvodnje, ali je u sistemu kontrole OCS-a  od proleća prošle godine i nalazi se u drugoj godini prelaznog perioda. Ima “uhodanu” pijačnu prodaju na novosadskim pijacama gde pažnju privlači sa vrstama koje nisu karakteristične za naše krajeve kao npr. kineski kupus, fizalis, meksički krastavac, muskatne bundeve, celer lisičar, dajkon rotkve i drugo.

Kao predsednik žirija prof. dr Tomislav Sudarević, stručni saradnik Udruženja TERRA’S i profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici, proglasio je i bio-proizvod godine, a to je sok od cveta zove proizvođača “Fudlenda” (Foodlanda) iz Novog Beograda koji ima veliku paletu organskih proizvoda, uglavnom od šumskog voća (sokovi, džemovi, marmelade, slatka…). Jedan od njihovih zanimljivih proizvoda jeste i sok od cveta zove koji se sakuplja na planini Kopaonik. Kao i njihovi ostali proizvodi, sertifikuje ga OCS za tržište Srbije, a njihov partner BCS Eko-Garantie za tržište Evropske unije i SAD (EEC Regulativa 2092/91 i NOP standardi).

Svečano otvaranje je nastavljeno dodelom još nagrada i to učesnicima Konkursa koji je Zavod za javno zdravlje Subotica raspisalo povodom kampanje za obeležavanje Svetskog dana hrane i oktobra – meseca pravilne ishrane, za najbolje likovno i literarno ostvarenje na različite teme. Nakon toga je Udruženje TERRA’S pozvalo na obilazak štandova 30 domaćih i stranih izlagača iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Italije, koji su predstavili svoje aktivnosti i proizvode iz oblasti organske proizvodnje. Ovo je bila prilika za razmenu iskustava, ali i da građani po povoljnim cenama dođu do kvalitetne “organske zimnice”. Tako su izlagači iz Mađarske sa Rendek salaša predstavili mesne prerađevine od mangulice, Italija, vodeća zemlja po razvijenosti organske poljoprivrede u EU, testeninu itd. Pored životnih namirnica izložene su bile i rukotvorine od prirodnih materijala, slame, kukuruzovine, gline, svile.

U okviru “Bio-festa” TERRA’S je organizovao međunarodno savetovanje na temu “Regionalno povezivanje i udruživanje poljoprivrednika u oblasti organske poljoprivredne proizvodnje” koje je otvorio dr Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije rekavši da već godinama prati rad Udruženja TERRA’S i podržava njihova nastojanja u razvoju organske poljoprivrede u našoj zemlji. Naglasio je da ovaj vid proizvodnje ima veoma mnogo dodirnih tačaka sa zaštitom životne sredine i da je ubuduće neophodno ulagati dodatne napore za njeno unapređivanje. Na savetovanju su prezentirana iskustva u formiranju kooperativa u Italiji i Mađarskoj, te je nesporno da naši poljoprivrednici moraju ozbiljno razmišljati o ovom ili nekom drugom načinu udruživanja. Pojedinačni, mali, usitnjeni, ne mogu biti konkurentni, niti opstati na tržištu, već udruženi, ali ih u tome mora pratiti i podržavati država.

Savetovanje je bilo deo međunarodnog projekta BIOADRIA koji je podržan kroz Jadranski susedski program INTERREG/CARDS-PHARE. U njegovoj realizaciji pored Italije, učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Srbija čiji predstavnici su prezentirali trenutno stanje u organskoj poljoprivredi u njihovim zemljama. Očigledno je da je i pored niza problema Srbija na korak ispred njih u ovoj oblasti, konstatovao je dipl. inž. Nenad Novaković, direktor OCS-a i predavač na ovom skupu. Upravo se u svom izlaganju dotakao nekih suštinskih problema i predloga za njihovo rešavanje bitnih za razvoj organske poljoprivrede u Srbiji, pri čemu je izdvojio: kompletiraje legislative, neophodnost pružanja finansijske podrške putem subvencija, kako za prelazni, tako i za one koji su u organskoj proizvodnji, zatim potreba da se povežu i uspostave saradnju sa MPŠV druga ministarstva kao što su za trgovinu, zaštitu životne sredine, ekonomiju, finansije itd.). Takođe, je naglasio da je neophodno pojednostaviti proceduru registracije zaštitnih stredstava registrovanih u EU, podstaći povezivanje proizvođača, ali i organizovanje promotivnih kampanja vezanih za popularizaciju organskih proizvoda. Sve ovo su mere koje bi doprinele jačanju organske proizvodnje u cilju zaštite životne sredine, ali što je najvažnije, zdravlja ljudi.

Iako kratak, jednodnevni program “Bio-festa” bio je izuzetno bogat i sadržajan. U večernjim satima održane su dve izuzetno posećene tribine. Prva, na temu”Kvalitet života – pravilna ishrana”, je imala za cilj da se građani upoznaju o značaju načina ishrane i kvalitetu životnih namirnica na zdravlje čoveka, o prednostima organskih u odnosu na konvencionalne proizvode, te načinima pripemanja hrane da bi se očuvale njene biološke vrednosti itd. O tome je govorila dr Tereza Horvat Skenderović, mikrobiolog i predsednik Udruženja TERRA’S, dok je dr Karolina Berenji, spec. higijene iz Zavoda za javno zdravlje upoznala prisutne o specijalnoj vrsti hrane, tzv. funkcionalnoj hrani koja je namenjena određenoj kategriji potrošača i ima veću biološku vrednost u odnosu na uobičajenu (dadati vitamini, hrana za dijabetičare itd.).

U temu druge tribine “Kompost u službi zaštite životne sredine” veliki broj učesnika je uvela Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S, nakon čijeg izlaganja je emitovan dokumentarni film o radu Kompost Tima. Jedna od članica ove neformalne organizacije, dipl. inž. teh. Gordana Gavrilović, je govorila o značaju i načinima smanjivanja otpada, posebno prednostima kompostiranja na očuvanje životne sredine. Nadopunjujući predhodnicu, dipl. inž. hortikulture Ana Bošnjak, takođe, članica Kompost Tima, je održala kratak kurs o celokupnom procesu kompostiranja i njegovoj primeni.

Na kraju se može konstatovati da je i ove godine “Bio-fest” ispunio očekivanja i okupio poljoprivredne proizvođače, prerađivače, distributere i potrošače organskih proizvoda, predstavnike udruženja, zadruga i fondacija, naučnih, obrazovnih, istraživačkih i finansijskih institucija. Međutim, Udruženje TERRA’S se nada da će od lokalnog, preko pokrajinskog i državnog nivoa, prepoznati značaj ovog festivala koji bi trebalo da preraste u sajamsku manifestaciju međunarodnog karaktera jedinstvenu za ovaj region.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Galerija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo Vas upišite Vaše ime ovde